X

Cât de periculos este să iei o doză mai mare de vitamine decât e indicat: Efectele secundare de care ai putea avea parte

Cât de periculos este să iei o doză mai mare de vitamine decât e indicat: Efectele secundare de care ai putea avea parte. Consumatorii sunt bombardați cu rapoarte conform cărora administrarea de doze mari de anumite vitamine poate fi benefică pentru sănătate în multe feluri. Cu toate acestea, administrarea unei cantități prea mari de anumiți nutrienți poate fi periculoasă.

Administrarea de vitamine face parte din viața de zi cu zi a milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate că pe majoritatea sticlelor de suplimente sunt indicate indicații privind dozele sigure, este o practică obișnuită să se ia mai mult decât se recomandă.

CITEȘTE ȘI: Vitaminele care te ajută să ai parte de un somn profund și odihnitor

Cât de periculos este să iei o doză mai mare de vitamine decât e indicat

Vitaminele liposolubile vs. hidrosolubile

Cele 13 vitamine cunoscute sunt împărțite în 2 categorii – liposolubile și hidrosolubile.

Vitamine hidrosolubile

Vitaminele hidrosolubile sunt ușor de excretat din organism și nu sunt ușor de stocat în țesuturi. Există mai multe vitamine hidrosolubile decât cele liposolubile. Vitaminele hidrosolubile includ vitamina C, plus opt vitamine B:

Deoarece vitaminele hidrosolubile nu sunt stocate, ci mai degrabă excretate în urină, este mai puțin probabil să cauzeze probleme, chiar și atunci când sunt luate în doze mari. Cu toate acestea, administrarea de megadoze de unele vitamine hidrosolubile poate duce la efecte secundare potențial periculoase.

Vitamina B6

De exemplu, administrarea unor doze foarte mari de vitamina B6 poate provoca în timp leziuni nervoase potențial ireversibile, în timp ce administrarea unor cantități mari de niacină – de obicei mai mult de 2 grame pe zi – poate provoca leziuni hepatice.

Vitaminele liposolubile

Spre deosebire de vitaminele hidrosolubile, vitaminele liposolubile nu se dizolvă în apă și sunt ușor de depozitat în țesuturile corpului dumneavoastră. Există patru vitamine liposolubile:

Având în vedere că vitaminele liposolubile se pot acumula în organism, aceste substanțe nutritive sunt mai susceptibile de a duce la toxicitate decât vitaminele hidrosolubile.

Deși rar, administrarea unei cantități prea mari de vitamina A, D sau E poate duce la efecte secundare potențial dăunătoare. În schimb, dozele mari de vitamina K nesintetică par a fi relativ inofensive, astfel încât nu a fost stabilit un nivel superior de aport (UL) pentru acest nutrient.

Nivelurile de aport de mai sus sunt stabilite pentru a indica doza maximă a unui nutrient care este puțin probabil să provoace daune pentru aproape toate persoanele din populația generală.

Riscurile potențiale ale consumului de prea multe vitamine

Atunci când sunt consumate în mod natural prin intermediul alimentelor, este puțin probabil ca acești nutrienți să provoace daune, chiar și atunci când sunt consumați în cantități mari.

Cu toate acestea, atunci când sunt administrate în doze concentrate sub formă de suplimente, este ușor să luați prea mult și acest lucru poate duce la efecte negative asupra sănătății.

Efecte secundare ale consumului excesiv de vitamine hidrosolubile

Atunci când sunt luate în exces, unele vitamine hidrosolubile pot provoca efecte adverse, dintre care unele pot fi periculoase. Cu toate acestea, precum vitamina K, unele vitamine hidrosolubile nu au o toxicitate aparentă și, prin urmare, nu au un UL atribuit. Aceste vitamine includ vitamina B1 (tiamină), vitamina B2 (riboflavină), vitamina B5 (acid pantotenic), vitamina B7 (biotină) și vitamina B12 (cobalamină).

Este important de reținut că, deși aceste vitamine nu au o toxicitate aparentă, unele dintre ele pot interacționa cu medicamentele și pot afecta rezultatele analizelor de sânge. Acesta este motivul pentru care trebuie să fiți atenți cu toate suplimentele alimentare.

Următoarele vitamine hidrosolubile au UL-uri specifice, deoarece pot provoca efecte secundare nedorite atunci când sunt luate în doze mari:

Vitamina C

Deși vitamina C are o toxicitate relativ scăzută, dozele mari de vitamina C pot provoca tulburări gastrointestinale, inclusiv diaree, crampe, greață și vărsături. Migrenele pot apărea la doze de 6 grame pe zi. Vitamina B3 (niacina).

Când este administrată sub formă de acid nicotinic, niacina poate provoca hipertensiune arterială, dureri abdominale, tulburări de vedere și leziuni hepatice atunci când este consumată în doze mari, de 1-3 grame pe zi.

Vitamina B6 (piridoxină)

Consumul excesiv de B6 pe termen lung poate provoca simptome neurologice severe, leziuni ale pielii, sensibilitate la lumină, greață și arsuri la stomac, unele dintre acestea apărând la doze de 1-6 grame pe zi. Vitamina B9 (folat).

Administrarea unei cantități prea mari de folat sau acid folic sub formă de supliment poate afecta funcția mentală, afectează negativ sistemul imunitar și maschează o deficiență potențial severă de vitamina B12.

Rețineți că acestea sunt efecte secundare pe care persoanele sănătoase le pot experimenta atunci când iau doze mari de aceste vitamine.

Persoanele cu probleme de sănătate pot avea reacții și mai grave dacă iau o cantitate prea mare de vitamine. De exemplu, deși este puțin probabil ca vitamina C să provoace toxicitate la persoanele sănătoase, aceasta poate provoca leziuni tisulare și anomalii cardiace fatale la cei cu hemocromatoză, o tulburare de stocare a fierului.

CITEȘTE ȘI: Nu poți renunța la cafea? Ar putea fi vorba de lipsa acestor vitamine

Poate fi mortală administrarea prea multor vitamine?

Deși este extrem de rar să mori din cauza supradozajului de vitamine, au fost raportate cazuri de deces legate de toxicitatea vitaminelor. De exemplu, hipervitaminoza A poate fi cauzată de administrarea unei singure doze mari de peste 200 mg de vitamina A sau de utilizarea cronică a unei doze de peste 10 ori mai mare decât doza zilnică recomandată.

Toxicitatea vitaminei A poate duce la complicații grave, cum ar fi creșterea presiunii lichidului cefalorahidian, comă și leziuni organice potențial fatale. În plus, administrarea de megadoze de vitamina D – mai mult de 50.000 UI pe zi – pentru perioade lungi de timp poate duce la niveluri ridicate de calciu în sânge (hipercalcemie), ceea ce poate duce la deces.

Supradozarea altor vitamine poate provoca, de asemenea, efecte secundare potențial fatale, cum ar fi afectarea ficatului. Un raport de caz a constatat că administrarea unor doze foarte mari, de peste 5 grame de niacină cu eliberare prelungită, poate duce la acidoză metabolică, o acumulare de acid în fluidele corporale, precum și la insuficiență hepatică acută – ambele putând fi fatale, potrivit actualno.com.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro